Uniikit polut, ainutlaatuiset yksilöt: tietoa varhaiskasvatuksen siirtymistä Trace In ECEC hankkeen silmin

Tervetuloa tutustumaan varhaiskasvatuksen aikaisiin siirtymiin Trace In ECEC hankkeen parissa! Kuvaamme seuraavaksi lyhyesti, ketä olemmemitä tarkoitamme siirtymillä sekä miksi ja miten käsittelemme jatkossa varhaiskavatuksen aikaisista siirtymistä. 

TUTKIJAT VARHAISKASVATUSPOLUILLA?

Olemme Jyväskylän yliopistosta lähtöisin olevia tutkijoita, jotka kuuluvat TRACE in ECEC - tutkimushankkeeseen (lisää hankkeesta tästä)Hanketta johtaa professori Niina Rutanen yhdessä Mari Vuorisalon ja Raija Raittilan kanssa. Lisäksi hankkeessa on mukana kolme väitöskirjatutkijaa: Yaiza Lucas Revilla, Kaisa Harju ja Jasemin Can. Tutkimushankkeen tavoitteena on tutkia suomalaisen varhaiskasvatuksen kontekstissa viiden lapsen varhaiskasvatuspolkua ja sitä rakentavia siirtymiä.

MITKÄ IHMEEN SIIRTYMÄT?

Olemme jakaneet siirtymät kolmeen eri teemaan, jotka kuvaavat myös hankkeen tohtorikoulutettavien väitöskirjoja:
  • varhaiskasvatuksen aloitukseen (Yaiza Lucas Revilla)
  • välisiirtymiin, eli siirtymät lapsiryhmästä ja päiväkodista toiseen (Kaisa Harju)
  • eskarisiirtymään (Jasemin Can)
Yllä oleva listaus kuvaa tietyllä tapaa odotettuja siirtymiä varhaiskasvatuksessa. Aloitus on iästä riippumatta aina uusi tilanne lapselle. Tällöin hän kohtaa esimmäistä kertaa institutionaalisen ympäristön uusine sääntöineen, opettajineen, hoitajineen ja vertaisineen.

Näiden lisäksi siirtymiä tuottavat myös monet muut tekijät, kuten:
  • Muutokset huoltajien työmarkkina-asemassa/työpaikan sijainnissa
  • Muuttaminen uudelle paikkakunnalle/asuinalueelle
  • Perheeseen syntyvät pikkusisarukset
  • Koko päiväkodin siirtyminen uusiin tiloihin

MIKSI TUTKIA SIIRTYMIÄ?

Varhaiskasvatuksen siirtymien tutkimiseen on lukuisia hyviä syitä. Keskeisimmät liittyvät siihen, ettei varhaiskasvatuksen siirtymistä ja niiden merkityksestä lapsen koulupolulla ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa. Tiedämme kuitenkin paljon koulussa tapahtuvista siirtymistä, mihin jokainen lukija voi samaistua heti: siirtymät perusopetukseen, sen sisällä vuosittaiset luokanvaihdokset sekä lopulta siirtyminen yläkouluun ja toiselle asteelle.

Kouluun liittyvät siirtymätutkimukset ovat todenneet, kuinka onnistuneet siirtymät muun muassa:
  • ennustavat lapsen akateemista menestymistä koulupolulla
  • tukevat sopeutumista kouluyhteisöön
  • lisäävät lapsen koettua hyvinvointia
Koulusiirtymien merkitys siis tunnistetaan tieteellisesti, mutta myös poliittisesti. Tästä esimerkkinä ovat koulutuspoliittiset muutokset niin kansainvälisesti kuin kansallisella tasolla. Suomessakin varhaiskasvatus ja esiopetus kuuluvat nykyisin osaksi koulujärjestelmää, eri koulutustasojen opetussuunnitelmat ovat yhteneväiset ja viimeisimpänä uudistuksena meillä on 2. vuotinen esiopetuskokeilu (tästä lisää 2v kokeilusta

Suurin osa lapsista aloittaa koulutuksellisen polkunsa koulun sijaan jo varhaiskasvatuksessa. Tämän vuoksi siirtymien tutkiminen jo varhaiskasvatuksessa on tärkeää, sillä lapset kokevat jo siellä ensimmäiset siirtymänsä!

KENELLE TARJOAMME TIETOA SIIRTYMISTÄ?

Blogimme on suunnattu varhaiskasvatuksen eri asiantuntijoille (hoitajat, opettajat, sosionomit,  johtajat), perheille ja lapsille tutkijayhteisön lisäksi. Tarjoamme teille vähintään kaksi kertaa kuukaudessa:
  • uutta tietoa erilaisista siirtymistä
  • käytännön vinkkejä siirtymien suunnitteluun ja toteutukseen
  • pohdittavia asioita siirtymiin liittyen
  • eri näkökulmia siirtymiin: lasten, kasvattajien, vanhempien

Seuraavaan postaukseen 
💛Jasemin ja Trace väki

Kommentit